Беларуският лидер заяви, че ще се кандидатира отново за президент през

...
Беларуският лидер заяви, че ще се кандидатира отново за президент през
Коментари Харесай

Лукашенко иска още един президентски мандат

Беларуският водач съобщи, че ще се кандидатира още веднъж за президент през 2025 година, съобщи беларуската държавна осведомителна организация БелТА в неделя.

" Кажете им (на опозицията в изгнание), че ще се кандидатирам ", сподели Лукашенко пред публицисти в изборна секция, откакто гласоподава на изборите за парламент и локални препоръки.

" Никой, нито един виновен президент не би изоставил хората си, които го последваха в борба. "

69-годишният Лукашенко ръководи Беларус от 1994 година и е един от най-близките съдружници на съветския президент Владимир Путин.

" Все още ни дели година до президентските избори. Много неща могат да се трансформират ", сподели той в отговор на следващ въпрос, съобщи БелТА.

" Естествено, аз и всички ние, обществото, ще реагираме на измененията, които ще настъпят в нашето общество и обстановката, в която ще подходим към изборите след една година. "

Припомняме, че Александър Лукашенко спечели президентските избори в Беларус през месец август 2020 година, само че страните от Европейски Съюз дефинираха изборите като фалшифицирани и несвободни, извършени на фона на задушаване на опозицията. След изборите избухнаха митинги, а главният противник на Лукашенко, Светлана Тихановская, която се разгласи за победител на изборите и не призна резултата, напусна страната. Основният противник на Лукашенко - Светлана Тихановская според формалните данни получи едвам 6.8% от гласовете. Тя разгласи, че не има вяра на оповестените данни, а на очите си - и ясно вижда, че хората всеобщо я поддържат. Освен това тя обърна внимание, че на изборите не е имало европейските наблюдаващи - нещо, което не се е случвало от 2001 година насам. В същото време Лукашенко ръководи страната към този момент 26 години.

След съветската инвазия в Украйна Беларус стана обект на интернационалните наказания, тъй като въпреки и да не взе участие директно във войната, Лукашенко разреши страната му да се употребява като плацдарм за съветското навлизане в Северна Украйна и към столицата Киев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР